fredag, juni 12, 2009

Avslut och påbörjan

Gårdagskvällen innebar skolavslutning för Prins Bus och Lilla O. I vanlig ordning lyckades det bli helt fel från början.

Avslutningen hölls på en stor festplats som finns uppe på ett berg i vår stad. Det finns två sätt att ta sig upp till festplatsen, en brant och låååång trappa eller en väg. När Bus klass varit på berget för att repetera sången gick de i trappan eftersom den låg närmast till då de kom från skolan. Igår hade vi bil och då valde vi att parkera nära vägen som går upp till berget på andra sidan.

Bus protesterade vilt. Han var helt övertygad om att han MÅSTE gå i trappan upp eftersom det var så de hade gått när de repeterade. Vi försökte få honom att förstå att det inte alls var så utan att han kunde gå den andra vägen. Han vägrade så pappa L fick släppa av mig och Lilla O vid vägen och åka runt berget för att kunna släppa av Bus vid trappan. När han kommit upp till festplatsen lugnade han ner sig och samlade ihop sig riktigt bra. Programmet innehöll både sång och dans och det var riktigt trevligt.

Första dagen på sommarlovet påbörjdes Habiliteringens utredning av Bus. Jag och pappa L var där på ett första möte på fm. Träffade en psykolog och en arbetsterapeut som hade massor av frågor om Bus. Vi pratade i 2 timmar och kände oss rätt nöjda när vi åkte hem igen.

Nu blir det uppehåll över sommaren men tidigt i höst är det planerat att Bus ska få träffa arbetsterapeuten för att det ska göras en bedömning om fin- och grovmotorik, vi ska prata om hans urdåliga tidsuppfattning och även om hans svårigheter att förstå pengars värde. Senare i höst fortsätter utredningen med tester och samtal med psykolog, besök i skolan och hemma och i slutet av november borde allt vara färdigt.

Jag ska försöka samla kraft till allt detta under sommaren. Det största problemet kommer att vara resorna till och från Habiliteringen. Det är ca 4,5 mil enkel resa från vår stad och om det är något som Bus tycker är otroligt onödigt och tråkigt så är det att åka bil om inte något alldeles speciellt roligt väntar vid resans mål. En utredning inom autismspektrat är ju kanske inte riktigt så kul som Bus skulle önska så protester lär det bli innan allt är avklarat.

4 kommentarer:

Pilla sa...

Gud vad mysigt att ha skolavslutningen på ett högt ställe, i stället för den sedvanliga skolgården. Bus var säker spänd och lite nervös inför avslutningen oxå, därav den dåliga starten. Skönt att allt vart bra tillslut. Hoppas att vädret var på eran sida.

Visst är det jobbigt att ni ska behöva åka de milen till HAB varje gång, men förhoppningsvis så är det inte lika lång diagnostid som på BUP. Här ställer de diagnos ganska fort till skillnad från bupparna.

Kram

Lilja sa...

Jag vet hur jobbigt det är att gå och vänta...på att utredningen ska ta fart. Men när den väl gör det så går det fort och sen när diagnoserna följer så är det en ny prövning för psyket. I vårt fall var det inte AS för Loppan. Men det tillkom ju andra saker vi inte visste om, som den finmotoriska kordinationsstörningen mm. Vi tycker fortfarande att Loppan borde ha en AS diagnos, men vi litar fullt på dem som gjort utredningen. Saken är ju den att han fått plats i en aspergerklass och att det är ngt som utredningen visade att han behöver. Men han lever inte upp till alla kriterier för diagnos, eller snare för hel diagnos. Det är fortfarande drag av. Det som slår mig är att ni tillhör hab, är det för att det är dem som gör utredningen i ert landsting eller tillhörde ni dem redan innan nya utredningen? Här är man inte välkommen till hab förrän man har en komplett autismspektrumdiagnos. Vi fick också lära oss att TS/ADD/OCD har mycket gemensamt med AS, utan att barnet i sig har AS. Ska bli intressant att följa er utredning. Ledsamt att ni ska behöva vänta så länge, allt man vill som förälder är ju att finna hjälp för sitt barn och väntan tär - även om sommaren blir lugn och fin. KRAM PÅ ER !!!

Mia sa...

Vilken tur att det löste sig, att han fick ta trapporna...förut då min dotter var mindre var hon likadan, det som var sagt eller gjort - så skulle det vara sen också...Nu har hon lärt sig att bara hon kommer dit dom ska vara så spelar det ingen roll hur, framifrån eller bakifrån - liksom!

Hon var mera bunden så vid vad som bestämts innan än vad hon är idag.

Hoppas ni får en superskön sommar i lugn och ro, njuta av solen och må gott så ni kan ladda batterina inför hösten...Det kommer gå jättebra och att ni kanske nu äntligen får veta, då har ni nått att gå efter och kan få hjälpa och stöd!!!

Kram Mia

Cina sa...

Det är skönt att man hittar lösningar som funkar! Att gå i trappan, att göra som de redan gjort var säkert en del i Prins Bus väg att klara avslutningen. Det är det här med rutiner, en gång och sedan SKA det vara så, det här inte alltid så lätt som förälder att hänga med!
Vad bra att ni kände er nöjda med utredningsstarten! Det är viktigt att man har förtroende för dem som ska göra det. Hoppas att sommaren blir riktigt, riktigt bra!!!
Kram!!!!!