måndag, augusti 31, 2009

Tics och tvång

Bus har ju som bekant två diagnoser. Adhd och Tourettes syndrom. Adhd är ju långt mer känt av andra människor men Tourettes syndrom vet inte många vad det innebär. Jag visst inte själv förrän jag, i mitt sökande efter varför Bus inte uppförde sig som de flesta andra barn, läste mängder av litteratur för att få ett svar.

Det sägs att Amadeus Mozart hade Tourettes syndrom. Hans tics ska t o m ha visats sig i de brev han skrev. Nu är det väl vida känt att Basshunter (med låten Boten Anna) har TS. Finns antagligen många fler kända personer som skulle kunna ge TS ett ansikte.

Bus tics började när han bara var några år gammal. Då var det olika ljud han gjorde. Sedan började ögonticsen och de finns fortfarande kvar. För övrigt går Bus tics i perioder och han har gått igenom ett stort antal varianter.

Ibland är det svårt att veta vad som är tics och vad som är tvång. Nu vill han t ex gärna slicka på saker (som man inte bör slicka på). Det skulle ju kunna vara ett tvång likväl som ett tics. Hans ritualer med att alltid ställa upp dörren till toa på övervåningen och tända alla lampor (hur många gånger vi än stänger dörren och släcker lamporna) tycks ju var ett tvång. Precis som han för flera år sedan räknade dagarna mellan toabesöken för att det absolut skulle gå tre dagar mellan. Annars gick det inte att gå på toa.

Han hade även en period då han alltid stängde bildörren tre gånger och olika serier med handklapp förekommer fortfarande. Spott-tics är jobbigt eftersom det ofta slutar med att någon blir arg på honom.

Idag när jag var på banken för att uträtta ett ärende var det två män där som absolut har TS. Den yngre mannen i 30-års åldern gjorde en serie med nickningar gång på gång och en äldre man hade grava ögontics samtidigt som han gjorde pruttljud med munnen. De betraktade varandra och lade säkerligen märke till varandras tics. Om Bus hade varit med hade han också lagt märke till detta, det är ungefär som om man fått ett extra sinne som scannar in andra personer med Npf.

Egentligen är en dubbeldiagnos som Adhd och TS svår att medicinera eftersom t ex centralstimulantia som används för att dämpa hyperaktiviteten och impulsiviteten har en förmåga att istället öka ticsen. Vi valde att ändå medicinera med Ritalin eftersom det hittils varit jobbigare med Bus Adhd-problematik än hans Tourette. Om något år är det kanske annorlunda. Då kanske hans tics är av den typen att det verkligen blir ett handikapp för honom och då få vi kanske tänka om i fråga om medicinering.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej på er jag tycker ni gör det jätte bra:)
Har precis varit med min son hos läkaren på bup för att öka dossen på ritalinet och se om det kommer hjälpa mer än vad det gör nu. Tittar in lite nu och då på din fina blogg. Sköt om dig och familjen. Kram från piteåmamma:)

Cina sa...

Överhvudtaget tycker jag att Npf-diagnoser börjar bli mer känt och det skrivs och pratas om dessa diagnoser. Och INTE bara i negativa ordalag. Glömmer aldrig när vi precis fått veta att Store Bror fått sin diagnos, Aspberger bl a, och på tv gick en serie om "onda människor" och de flesta hade Aspberger eller annan diagnos. Den serien var så knäppt vinklad att det liknade ingenting men vi var ju ny "diagnos-familj" och rätt så känsliga....
Jag tycker att det låter bra, att man tar en sak i taget, det som dominerar och som för tillfället är problem. Våra killar förändras ju, precis som alla andra barn!

Pilla sa...

Bra skrivet gumman!!

Väldigt många har tics men inte alla har TS.

Konstigt att jag precis skrev om tvång i min blogg, och gick in o läste din.. Haha, snacka om tankeöverföring.

Kram

Cina sa...

Ramla INTE i gropen! Lägg en planka över och gå försiktigt! Du klarar det! Skriv ned vad du är orolig för! Behöver inte vara långt, kanske bara några ord, men du har "oron" på lappen och inte i "huvudet". Ibland funkar det så för mig!
Varma kramar!

SmulAnn sa...

Hejsan!
Kul att du hittat min blogg, har läst hos dig nu. Det är mycket man får lära sig när man har barn som våra!
Kram!

Anonym sa...

Hejsan!
*hm* känner igend etta med tics, min far har ibland för sig lite olika saker =) med tex. ögonen som rycker och blinkar!
Dottenr har också tics och speciellt om det är stressigt och hon mår mycket dåligt pga. sin AS.

Hon hade en grej för sig länge då hon var mindre. Hon var tvungen att klia vare fingertopp mot varann och sist handlederan!

Sen hennes spänningar, hon spänner hela kroppen, armarna över ansiktet, knutna nävar osv. det kan synas på en del bilder ibland, för detta gör hon öppet då det blir för mycket inttryck, för att slappna av, du vet om man spänner sig ochs edan slappnar av känns det gott liksom =)

Som en slags omedveten - medveten avslappningsövning!

Hoppas ni får en underbar helg!
Kram Mia