torsdag, september 24, 2009

No more Mr Perfect

Bus har alltid haft lätt för att lära. Han lärde sig läsa på egen hand innan skolstart och även matte och engelska har han klarat hur enkelt som helst.

Jättebra, tycker vi och lärarna som inser att studier inte alltid är så enkla för barn med Bus diagnoser. Jag menar, hans diagnoser för med sig så mycket andra problem så just detta med att han har lätt att lära har ju varit en enorm fördel för honom.

Tills nu.

Han har fått för sig att han inte vill vara så duktig längre. Att ligga först i matten är inte bra tycker Bus. Han vill inte vara perfekt, som han säger. Än sen om man får fel på de uppgifter man gör? Vad spelar det för roll, tycker Bus. Om får till uppgift att läsa en bok och sedan recensera den, vad spelar det då för roll om man struntar helt i att läsa boken och sedan gissar sig till vad den handlat om? Om man får engelska glosor i läxa och egentligen kan rabbla orden som rinnande vatten, vad spelar det för roll om man avsiktligt stavar dem helt fel?

Han har fått för sig att vi tycker att han måste göra allt perfekt, men så är det inte. Det vi däremot vill är att han ska ta vara på sina förmågor. Han har det tillräckligt svårt i livet ändå och behöver verkligen inte sabba skolresultaten också.

Medicineringen hänger nog också på en skör tråd. Kravet för att han ska få medicinera är att han lyckas hålla vikten, därför vägs han regelbundet på Bup. Vid senaste vägningen hade han inte bara stått stilla utan även tappat i vikt. Det är allvarligt. Går han inte upp i vikt så växer han inte och medicinen tas bort. Det skulle vara katastrof för Bus (och oss) om han inte får medicinera. Bus slarvar med frukosten och hur det går med skollunchen vet jag inte eftersom jag inte kan kolla honom.

Jag pratade med lärarna idag och de sa att Bus är mycket mer okoncentrerad i skolan nu. Han har tankarna på något helt annat ställe. De blev förvånade när jag berättade om hans planer att inte längre vara perfekt. Att han nu tänker misslyckas med avsikt. De lovade att prata med honom och försöka få honom att förstå att han verkligen är fel ute när han tänker så.

10 kommentarer:

Mia sa...

Men *jösses* lilla bus...det handlar ju inte om att vara perfekt utan göra det bästa av sånt man är duktig på, hoppas verkligen att skolan och ni kan samarbeta och få bus att förstå att bara för att han är duktig, ligger före eller klara allt med bravur så är man inte perfekt, för det är ingen alla har vi våra små egenheter, svagasidor och svårigheter som vi måste kämpa på med och det som då kan underlätta är om man har lätt för vissa saker så man fixar dom enkelt så inte det tar en massa energi som man behöver till det som inte är så enkelt.

Lilla Bus är ju unik, bara för att han är han, finns ingen annan liten Bus =) både med positiva och negativa sidor, så som en person är han redan perfekt, som BUS för det finns ingen annan men det gör ju inte att han är perfekt i allt som han gör/beteer sig osv.

Hoppas ni kan lösa detta dilemma och att skolan ser allvaret också, för våra små stjärnor fastnar ju så lätt i ett tokigt tänk/beteende om det får fortgå.

Har en hemma själv som tycker hon KAN ju allt vad som har med engelska att göra, alla säger ju att hon är bäst i det på skolan också, så nu tror hon att hon slipper ju då göra läxan, för hon KAN redan allt...*hm*

Skulle inte tro det! =) *flinar*
Kram och ha det bra...

Bellan sa...

Hej! Måste bara lämna ett avtryck här. Har läst lite i din blogg nu, vilka härliga barn du har. Det där med badet var ju underbart!!
Läste också om tics och tvång. Du kan tänka dig när min son hade ett tvång att kasta sina glasögon i alla hål som han kom i närheten av. Man fick vara förutseende och ta av han dem när man skulle gå över en bro t ex. Såg säkert komiskt ut när vi stod och försökte "fiska" upp dem ifrån en återvinningskontainer för papper...
Vi hörs igen. Kramis!

Mia sa...

Hejsan!
förstår dig...önskade vi bodde närmare så man kunde umgås och surra på riktigt, gå promenader och kanske bada varmvattenbassäng =) Hoppas ni får en lugn och skön helg!

MizzLiz sa...

Hej Ann-Sofie! Hoppas att lärarna kan hjälpa in honom på rätt spår igen. Tänk att det aldrig kan få vara riktigt bra en längre tid. Är ur form själv idag så min kommentar kanske inte blir så positiv som jag vill egentligen. Skriver här så att du vet att varit här ialla fall.
Tack igen för att du lämnade namnet på drycken!!
Många Kramar

Mia sa...

Morron...skulle bara passa på och önska en superbra vecka...Kram

Anonym sa...

Japp, ringer doktorn direkt...nu är jag jätte snorig, så som dottern var för ca. 1½ vecka sedan...och hon har nu mest troligen fått flunsan *suck*

vem ska gå ut med Bamse om vi blir liggandes båda två?

Hoppas ni mår bra, kram Mia

Cina sa...

Oj! Hoppas det vänder snart och att denna "fixa idé" bara är tillfällig. Snårigt att ta reda på vad som ligger bakom detta.
Kanske tycker han att de barn som inte är lika duktiga som han får mer uppmärksamhet, mer tid med lärarna? Att de "duktiga" barnen inte blir sedda tillräckligt är ju en diskussion som pågår. Även om man redan är duktig behöver man ju bekräftelse och beröm för att komma ytterligare ett steg och inte tappa sugen.
Någon lärare kan väl hjälpa dig att hålla lite koll på om han äter i skolan? Det är ju omöjligt att veta som förälder.
Ja, det är verkligen inte lätt med ungar. Alltid är det något känns det som!
Ta hand om DIG också!
Varm kram!

mamma zoffe sa...

Sam får energiberikad mat just nu..vi blandar i ett kolhydratpulver för att han inte skall gå ner i vikt..men ni kanske allaredan har kontakt med dietist å så??

Kramis mamma zoffe

Anonym sa...

nu är det dags att uppa igen *blink* hoppas du mår bra och att veckan varit lugn för er...
Här är det ännu sjukdom!

Kram Mia

Pilla sa...

Hej gumman.

Har Bus sina näringsdrycker än?

Jag tycker att det är konstigt, att de som har TS får biverkningar i början, men även efter lååång tid. Det är precis som hjärnan har vant sig vid metylphenidatet, men kroppen vill absolut inte ha det.

Du vet hur det vart för Rasmus...exakt samma sak. När vi sen valde att ställa ut Ritalinet trodde vi att det skulle bli ett rent helvete....Så vart det inte. Det visade sig att det mesta av den okoncentration och hyperaktivitet kom som en biverkning mot slutet.. Kanske är det så även hos Bus??

Jag hoppas så inerligt att det går bra för Bus. Han är en kanonkille!!

Massa kramar// Pilla