fredag, december 18, 2009

Sorg

Barnens farfar är död. Beskedet kom i förrgår och det var oväntat. Visserligen hade farfar Alzheimers och bodde på gruppboende men han hade inte visat några tecken på annan sjukdom. Tvärtom var han pigg och välmående, förutom sitt dåliga minne.

Det gick hastigt, plötsligt hade han ramlat bakåt och personalen trodde att han fick ett ep-anfall. Andningen försämrades snabbt och det gick så fort så ambulansen hann inte ens fram innan allt var över. Troligtvis var det hjärtat. Det är i allafall läkarens teori.

Vi trodde inte att vi skulle mista honom så här. Inte så snabbt. Men med facit i hand var det såklart det bästa sättet, om det nu finns något bra sätt att lämna jordelivet på. Vi ville inte se honom tyna bort i en sjuksäng som de flesta Alzheimerspatienter gör i slutet av sitt liv.

Barnen reagerar olika. Lilla O undrar om farfar hade ont innan han dog och hon har haft svårt att koncentrera sig på lek och hon har blivit arg och ledsen för småsaker. Bus har knappt visat någon reaktion alls. Han frågade Pappa L om han var ledsen och sedan tog han på sig hörlurarna och fortsatte med sitt World of Warcraft-spelande på datorn. Att han inte visar någon reaktion betyder inte att han inte sörjer farfar. Det är bara det att han gör det på sitt eget sätt.

Vi låter helgerna passera innan det blir begravning i mitten av januari. Försöker ta hand om farmor och ge henne det stöd hon behöver. Någonstans bland molnen finns farfar, sittandes i sin segelbåt och spelar på sitt munspel.

5 kommentarer:

Bellan sa...

Usch, vad sorgligt och tråkigt för er. Beklagar verkligen. Även om de har en sådan sjukdom och man vet vilket håll det går åt så är man ändå inte riktigt beredd på det när det händer. Min pappa hade Alzh. och dog för två år sen av det. Hade önskat att döden hade gått fortare... Inte roligt att se. Men jag fick vara med hans sista dagar på hemmet, satt och vakade och fick ändå ett fint minne att bära med mig.
Ta nu hand om varandra och speciellt farmor!
Många KRAMAR till er alla!

ALICIA sa...

Kära vänner!

Såklart farfar sitter upp på sitt moln och kikar ner på er. Näe, vet du... jag tror han sitter hemma i erat kök och dricker kaffe. Eller så står han i dörrposten och kikar på Bus som jazzar till musiken i sina lurar. Kanske farfar gett Bus ett eget farväl, kanske därför Bus är så lugn. Så var det med mina barns morfar. Loppan var ursinnig och tyckte att morfar kunde väl åtminstone talat om att han skulle gå och dö så där plötsligt. Loppan har varit arg i flera år, men nu har de lossnat och han visar stor sorg i perioder. Medan Lillfisen var förberedd, morfar hade kommit till honom på väg till himlen för att säga adjö. Så när vi skulle berätta för barnen att morfar hade dött, så han Lillfisen berätta det för oss först. Märklig känsla, härlig känsla. Jag är bombsäker på att pappa är här hos mig när helst jag behöver honom. Så är det nog med er farfar också... KRAM till er i detta svåra.

Anonym sa...

ja, alla sörger vi på olika sätt och jag beklagar sorgen och hoppas det ordnar sig med allt runt omkring!

Kikar bara in en snabbsväng och säger hej...*vinkar*

Kram

Anonym sa...

smyger förbi och önskar en fin advent...Kram

MiA sa...

hejsan!
jösses vad det går undan, såg just hos mig själv att det bara är 11 dar kvar till 2010 =)

Ja, du medmänsklighet i trafiken är det dåligt om...Vi insåg ju sen att hade det varit mörkt ute och hon kanske skadats så hon inte kunnat ringa så hade hon dött.
*huvaligen* inte en ända som stannade inte ens han som orsakade det hela, han såg ju vad som hände, ledsagaren såg han rakt i ögonen då dom nästan frontalkrockade och hon vejjade för att undvika det...sen gled hon nästan 20 m på insidan av mötande trafik och så ner i diket och ingen stannade...Hemskt alltså!

Hon mår nu bra men har ont överallt, dom har bogserat upp bilen, som brandmännen sa skulel gå att köra, den såg inte så skadad ut då dom grävde fram henne men oljetråget är helt sönder och den gick inte ens att styra då dom bogserade den...Så hon ska in med den i morgon för inbyte av bil och ringa försäkringsbolaget!

Trevlig julklapp...

Hoppas ni haft det bra idag och var försiktiga därute i snöovädret!

kram