fredag, december 12, 2008

En skoldag

Bestämde mig för att var med Prins Bus i skolan idag. Han hade en extra kort skoldag och skulle sluta redan efter lunch. Vilken dag det blev!

Det började bra. Skolans 9:or stod för luciaframträdandet i matsalen. Stämningsfull sång och vacker lucia med tärnor. Efter lucia var det rast och jag antar att det var då det började spåra ur.

Det har kommit ganska mycket snö här i stan de senaste dagarna och det leder till många konflikter på skolgården. Det kastas snöbollar och knuffas i isbanor. När rasten var slut var stämningen i klassrummet förändrad. Flera av eleverna klagade på en av pojkarna i klassen eftersom han bråkat med dem på rasten.

Denna pojke är densamma som högg Prins Bus i magen med en penna i början på terminen. Sedan dess har den pojken (jag kallar honom hädanefter för D) haft en egen assistent och mycket sällan vistas i klassrummet med övriga barn. D vägrade ta till sig det som klasskompisarna sa och började uppträda allt mer oroligt. Han avbröt läraren, kallade henne "jävla kärring", svarade inte på tilltal.

Eftersom det var 2 lärare med i klassen denna dag delades barnen upp och Prins Bus 4:or gick till ett annat klassrum för att träna på läsförståelse medans 3:orna stannade kvar för att ha matte. Vi hann vara i det andra klassrummet ett par minuter innan den andra läraren kom rusandes och behövde hjälp av läraren som var med 4:orna. D hade tappat kontrollen och angripit en elev i det andra klassrummet. Efter några minuter var det dags igen. Då hade D gjort en favorit i repris och attackerat en annan elev genom att hugga med en penna i magen på henne. Turligt nog gick inte udden genom tröjan denna gång men flickan fick ont och blev naturligtvis rädd.

Prins Bus blev också rädd. Han har varit rädd för D ända sedan han blev attackerad av honom. Nu undrade han oroligt om D var ute efter honom också. D har ju så tydliga problem och skolan måste förstå att han absolut inte bör vara i en stor klass, han klarar det inte och mår uruselt av det. Att andra personer också blir skadade är jätteallvarligt. Skolan ringde efter D´s föräldrar och han blev hämtad.

Sedan var det dags för lunch men innan vi hann gå till matsalen gick brandlarmet och skolan skulle utrymmas. Eleverna fick panik, de knuffades och trängdes i trappen, hälften av dem hade inga skor på sig och måste gå ut i snön i strumplästen. Prins Bus visste inte var uppsamlingsplatsen var och blev ordentligt orolig innan vi hittade klasskamraterna. Branden visade sig vara en överhettad micro i skolcafeterian. Efter att brandmännen sagt ok gick vi in i skolan igen.

Barnen var ledsna och blåfrusna om fötterna. Prins Bus hade foppaskor på sig så han klarade sig bra på så vis. Sedan blev det försenad lunch och efter det var skoldagen slut. Denna dag tar nog en hel helg att smälta.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Oj vilken dag ni haft. Stackaren..Det är ju inte meningen att han ska behöva gå runt och vara rädd för den där pojken. och ingen annan heller för den delen.

Han ska absolut inte vara i stor klass/grupp..

Men vad sjutton gör dom åt det förutom att ringa föräldrarna.
Det där beteendet ska inte accepteras, med eller utan NPF.

Om det hade varit mitt barn, som va "D"... Vad skulle jag ha velat att skolan gjorde? Ringa polisen? Hemundervisning? Väldigt liten grupp?

Alltså, det är jättesvårt!

Guldlock sa...

Det verkar inte som er stämningen från Luciafirandet fanns kvar. Vad hemskt för all inblandade att det får gå så långt, ingen mår bra av ett barn gör så och har det hänt flera gånger är det helt galet att låta detta barn gå kvar i stor grupp.
Om det inte fungerar med assistent så måste ju skolan agera...
mina största sympatier för er och Prins Bus reaktion.
Hoppas att det inte händer igen.

Guldlock sa...

Vart var assistenten? Det måste ju finnas förhållningsregler när sånt händer. Jag blir så upprörd över att man låter det gå så långt i skolan! Hade varit mitt barn med saxen så hade jag velat att det fanns en handlingsplan som följdes och att assistenten kunde hindra att sådana situationer uppstod. Jag blir alldeles stum av förundran att det så ofta görs något så sent. Men föräldrarna kan inte ju inte komma och hämta så fort detta händer, man måste ju ha en lösning som gör att det inte händer för ett sådant beteende är ju oacceptabelt!!!!!!
Men det är svårt att veta vad man ska göra och förädrarna måste ju vara med på tåget.

Svårt är det iaf.